Wat is een kruidenstempelmassage?

Wat is een kruidenstempelmassage?

Wat is een kruidenstempelmassage?

Kruidenstempelmassage maakt gebruik van verschillende kruiden die intensief helpen bij het ontgiften, regenereren en verzorgen van de huid. Kruidenstempelmassage stimuleert het lichaam om beter te functioneren en kalmeert tegelijkertijd het lichaam.


De helende werking van warme kruidenstempels dringt diep door in de weefsels en organen. Van alle massages wordt de kruidenstempelmassage beschouwd als de meest doordringende in het lichaam.


Wat zijn de verschillende gezondheidsvoordelen van een kruidenstempelmassage?

Een kruidenstempelmassage heeft verschillende gunstige effecten op het hele lichaam, waaronder:

● Ontspannend effect bij spierspanning

●Verlicht stress

● Verlicht rug- en nekproblemen

● Verbetert de bloedcirculatie en stofwisseling

● Voedende invloed op de huid

●Versterking van het immuunsysteem

Kruidenstempelmassage verbetert ook verschillende klachten, zoals gewrichtsproblemen, slapeloosheid, chronische vermoeidheid en nierproblemen.


Wanneer is een kruidenstempelmassage net zo zinvol als een wellnessbehandeling?

De kruidenstempelmassage is een vorm van ontspanningsmassage waarbij massage-experts het gebruiken om spierspanning, stress, reumatische klachten of gewrichtsproblemen te verlichten. Het juiste gebruik van kruidenstempelmassage kan op de lange termijn helpen bij het stimuleren van zelfgenezing en het bevorderen van de stofwisseling. De kruidenmelange in de wellnessbehandeling kan ontspannend, geruststellend of verfrissend zijn.


Hoe wordt een kruidenstempelmassage uitgevoerd?

De kruidenstempelmassage wordt uitgevoerd op een bank of een vloermatras. Traditionele Thaise massage maakt gebruik van kruidenstempels die in stoom worden verwarmd. In Indiase Ayurveda worden kruidenstempels gedrenkt in verwarmde olie en vervolgens gebruikt om het lichaam temassagebenodigdheden masseren.


Bij een kruidenstempelmassage wordt een katoenen doek of een stempel (bolis) gevuld met specerijen, kruiden, bloesems en sesam die essenties en smaak brengen en een positief effect hebben op lichaam en ziel. De stempel of bolis is een hulpmiddel bij het uitvoeren van een effectieve kruidenstempelmassagetechniek gedompeld in warm water en olie voor een rustgevend en ontspannend effect.


Welke kruiden worden gebruikt voor de kruidenstempelmassage?

De samenstelling van kruiden bij een kruidenstempelmassage kan individueel worden aangepast aan de wensen van de cliënt. Er zijn verschillende mengsels die worden gebruikt voor vertraging, ontgifting of regeneratie. Sommige kruiden werken rustgevend, zoals sint-janskruid, lindebloesem of valeriaan. Ondertussen neigen andere kruiden zoals citroenmelisseblaadjes, kamillekruid en citroenschil meer naar een verfrissend en stimulerend effect dat op de lange termijn een positief effect op het lichaam zal hebben.

Dingen die u moet weten over kruidenstempelmassage

De kruidenstempelmassage is een traditionele geneeswijze in veel culturen uit het Verre Oosten. Indiase Ayurveda maakt gebruik van kruidenstempelmassages waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende oliën, ook wel bekend als Pinda Sweda of Pinda Sveda. De kruidenmix in de postzegels wordt op maat gemaakt voor elke klant volgens de eeuwenoude traditie van Ayurveda. De goed gesloten stempels worden gebruikt als massagehulpmiddel tijdens de stempelmassage.


Afgezien van zijn Indiase oorsprong, wordt het ook verwerkt in traditionele Thaise massage waarbij gebruik wordt gemaakt van warme kruidenzakjes met een lange geschiedenis van duizenden jaren. Het is een essentieel onderdeel van schoonheids- en regeneratiebehandelingen die veel mensen in de loop der jaren hebben gebruikt.


Met de diverse culturele oorsprong van kruidenstempelmassage, staat de holistische benadering van kruidenstempelmassage centraal bij deze vorm van massage. Een kruidenstempelmassage pakt niet alleen de fysieke problemen aan, maar omvat ook de mentale en spirituele aspecten met een ontspannend effect dat helpt bij het reguleren van iemands mentale en fysieke functies

Voorbereiding voor kruidenstempelmassage

Over het algemeen worden kruidenstempelmassages gecombineerd met massageolie op een gladde en geoliede huid. Massageolie moet geurloos zijn om het aroma van kruiden en specerijen die bij de kruidenstempelmassage worden gebruikt, niet te maskeren.


Sesamolie wordt bijvoorbeeld veel gebruikt voor kruidenstempelmassage, omdat kruiden in hete stoom worden verwarmd. Er worden speciale apparaten gebruikt om de kruiden te verwarmen die de kruidenstempels warm houden tijdens de massagesessie.


Zodra de kruidenstempels zijn opgewarmd, komen de kruideningrediënten vrij en kunnen ze zich tijdens de massage ontvouwen. Daarnaast zijn er kruidenstempels voor gezicht en lichaam in verschillende maten verkrijgbaar.

Ontspanningsfase

Tijdens de ontspanningsfase wordt het lichaam gemasseerd en grondig ingewreven met olie waardoor een ontspannend effect ontstaat. Het lichaam moet worden geolied zodat de stempel op het lichaam kan worden aangebracht.

Tijdens het begin van de directe kruidenstempelmassage brengt de massagetherapeut kruidenstempels aan en wordt het lichaam getikt met twee 90 graden hete kruidenstempels, gevolgd door korte en snelle halen. Zodra de kruidenstempel een warme en huidvriendelijke temperatuur had bereikt, wisselde de massage af tussen stevige en zachte bewegingen over het lichaam, cirkels en bewegingen op de spieren, de meridianen en de lymfekanalen van het lichaam. De energiepoorten worden gebruikt om de kruidenstempel te verplaatsen. U kunt tijdens de massagesessie het tempo en de druktechnieken continu wijzigen.


De warmte is heilzaam op krappe plekken, waar het lichaam de spanning heel zachtjes voelt loskomen. Hoe lager de temperatuur van de kruidenstempel, hoe langzamer en intenser de massage kan zijn.

Over het algemeen wordt de kruidenstempel die tijdens de massagesessie wordt gebruikt, minstens drie keer vervangen om een verwarmend effect op de spieren en weefsels te bereiken. Na de behandelfase met het aanbrengen van kruidenstempels op het lichaam, begint de rust- en gevoelsfase.


Hoe lang duurt een kruidenstempelmassage?

Een kruidenstempelmassage voor het hele lichaam duurt 60 minuten tot 90 minuten, aangezien experts kruidenstempels gebruiken die verschillende voordelen voor het lichaam zouden opleveren. Na de hele massagesessie krijgt de cliënt ook wat tijd om stil te staan bij de positieve voordelen van de kruidenstempelmassage.

Klik hier als je een heerlijke kruidenstempelmassage wilt geven


Therapeutisch Opleidingscentrum Kersten
Reactie plaatsen