Massagetherapie: voordelen, soorten en technieken

Massagetherapie: voordelen, soorten en technieken

Massagetherapie: voordelen, soorten en technieken

Massagetherapie verwijst naar het manipuleren van de zachte weefsels van uw lichaam, de spieren, bindweefsels, pezen, ligamenten en huid. Een massagetherapeut gebruikt meestal verschillende gradaties van druk en beweging tijdens massagetherapie.


Massage wordt algemeen beschouwd als een onderdeel van de integratieve geneeskunde. Het kan worden gebruikt voor een breed scala aan medische aandoeningen. Massagetherapie heeft een schat aan verschillende voordelen voor zowel iemands fysieke als mentale welzijn op de lange termijn, zoals de volgende:

● vermindering van pijn en spierspanning

● toenemende ontspanning

● verbetering van de immuunfunctie

● verminderen van stress

● fysieke fitheid verbeteren


Naast de voordelen heeft massagetherapie ook verschillende soorten en technieken die andere functies dienen en verschillende behoeften aanpakken.

Ontspanningsmassage stres reducerend

Ontspanningsmassage is een vorm van massagetherapie die gericht is op het geven van algemene ontspanning, het verlichten van spierspanning op het lichaam en het helpen verbeteren van de bloedcirculatie. Het primaire doel van een ontspanningsmassage is om u te helpen ontspannen door middel van druk, strelen en wrijven van uw huid. Ontspanningsmassage is bedoeld om u te ontspannen en te kalmeren terwijl u herstelt van de stress van het dagelijks leven.

Hotstone-massage een therapeutische massage

Een hotstone massage is geschikt voor mensen met spierpijn en spanningen of voor mensen die willen ontspannen.
Bij deze vorm van therapeutische massage worden naast de handen ook verwarmde stenen gebruikt.
Hotstone-massage kan helpen de spierspanning te verminderen, de bloedstroom te verbeteren, pijn te verlichten,
ontspanning te bevorderen en stress te verlichten.

Bij een hotstone-massage worden verwarmde stenen op verschillende delen van het hele lichaam geplaatst. Een massagetherapeut kan een steen vasthouden terwijl ze de andere delen van je lichaam masseren met zachte druk. Soms worden ook koude stenen gebruikt voor de massage.

Lomi Lomi Massage, masseren met ellebogen en onderarmen

Lomi lomi Massage is een traditionele massage in Hawaï die gebruik maakt van een combinatie van massagetechnieken en oliën om de energie te herstellen en het lichaam te kalmeren. Lomi lomi massage staat ook bekend als de liefdevolle handenmassage die zacht maar diep in de spieren inwerkt. Het maakt gebruik van continue en vloeiende bewegingen die de ontvanger in staat stellen te ontspannen bij de verzorgende aanraking en stress en spierspanning los te laten.

Bamboe Massage: een genezend effect dat helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam

Bamboemassage is een massagetechniek die al sinds de oudheid wordt gebruikt. Bamboemassage omvat bamboestengels van verschillende lengtes en diameters om diep weefsel te werken. Het helpt de bloedsomloop te bevorderen en zorgt voor een diep gevoel van ontspanning en welzijn. Het gebruik van bamboestokken helpt ook bij het verminderen van stress en spanning, evenals het stimuleren van de zenuwen in de huid en spieren, waardoor de bloedcirculatie verbetert, zodat er meer zuurstof de cellen binnenkomt. De warme olie en behandeling die gepaard gaat met bamboemassage produceert een genezend effect dat helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam.

Cosmetische bindweefselmassage gezicht maakt de huid jonger, gladder en rimpelvrij

Cosmetische Bindweefselmassage is een specifieke en intensieve massagetechniek gericht op het herstelvermogen van de huid. Het is een massagetechniek die de huidstructuur verbetert en celvernieuwing in het gezicht activeert. Tijdens een cosmetische bindweefselmassage worden verschillende speciale massagegrepen op het gezicht uitgevoerd, evenals serums en crèmes die zijn afgestemd op het huidtype. Bovendien zorgt deze massage ervoor dat de huid er jonger, gladder en rimpelvrij uitziet.


Cupping-massage alternatieve therapie

Cupping-massage is een vorm van alternatieve therapie waarbij cups worden gebruikt en deze op de huid worden geplaatst om zuigkracht te creëren. Cupping-massage helpt bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam, omdat de bloedstroom wordt gestimuleerd door de cups die het bloed naar boven afvoeren. Cupping-massage wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, zoals pijnverlichting, ontstekingen, doorbloeding, ontspanning en welzijn.

Sportmassage of ook wel Diepte massage genoemd

Dit type massagetherapie is een goede optie voor diegenen die herhaaldelijk een spierblessure hebben opgelopen door het beoefenen van een sport. Sportmassage is ook een uitstekende optie voor mensen die vatbaar zijn voor blessures, omdat dit soort massage kan worden gebruikt om ze te helpen voorkomen.


Enkele voordelen van sportmassage zijn:

● verhoogde flexibiliteit

● verbeterde atletische prestaties

●pijnstilling

● verminderde angst

● loslaten van spierspanning


Een sportmassage kan door middel van een volledige lichaamsmassage of op een specifiek deel van het lichaam dat de meeste aandacht nodig heeft. Een massagetherapeut maakt meestal gebruik van diepe druk, afgewisseld met rustgevende bewegingen, afhankelijk van de behoefte van de cliënt.

Stoelmassage om ontspanning te bevorderen en stress te verminderen.

Stoelmassage is een vorm van traditionele massage die wordt uitgevoerd terwijl de cliënt op een stoel zit. Hoewel het meestal niet dezelfde pijnverlichting biedt als conventionele massagetherapieën voor het hele lichaam, kan een stoelmassage een snelle en gemakkelijke manier zijn om milde pijn te verlichten, ontspanning te bevorderen en stress te verminderen.

Een stoelmassage kan ook een comfortabele kennismaking zijn met massage voor degenen die er nog nooit een hebben gehad. Bij een stoelmassage wordt gebruik gemaakt van lichte tot middelmatige druk. Door het gemak kan een stoelmassage vrijwel overal worden uitgevoerd, ook in de openbare ruimte. Een stoelmassage duurt meestal ongeveer 10 tot 30 minuten.


Kruidenstempelmassage helpt de huid te ontgiften

Een kruidenstempelmassage staat bekend als een traditionele massagetechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van kruiden om de huid te ontgiften, regenereren en verzorgen. Kruidenstempelmassage maakt gebruik van kruidenzakjes die de stofwisseling helpen activeren en de bloedcirculatie verbeteren.

Reflexologie, ontspannend en preventief behandelen

Een vorm van massagetherapie is reflexologie. Reflexologie maakt gebruik van zachte tot stevige druk op verschillende drukpunten op de voeten, handen en oren zonder de pijngrens te overschrijden. Reflexologie is een eeuwenoude behandeling die in verschillende culturen werd toegepast om in optimale gezondheid te blijven.


Reflexologie is het beste voor mensen die willen ontspannen of hun natuurlijke energieniveau willen herstellen. Het is ook een uitstekende optie voor diegenen die het niet prettig vinden om op het hele lichaam aangeraakt te worden.


Reflexologie kan nuttig zijn om de volgende redenen:

● ontspanning

● verminderde pijn

● verminderde vermoeidheid

● verbeterde slaap

● verminderde angst

● verbeterde stemming

Thuis studeren, klik hier voor meer informatie

cursus kruidenstempelmassage

For our English courses click here

Therapeutisch Opleidingscentrum Kersten
Reactie plaatsen