Traditionele Chinese geneeskunde

Traditionele Chinese geneeskunde

Traditionele Chinese geneeskunde is een van de oudste geneeswijzen die gebaseerd zijn op het balanceren van de energie in lichaam, geest en ziel. Massagetherapie waarbij verschillende technieken worden gebruikt, maakt deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde, waaronder acupunctuur en kruidengeneeskunde. Tegenwoordig wordt Chinese massage algemeen aanvaard als een alternatieve of aanvullende behandeling voor verschillende kwalen en problemen in het lichaam.

Massage wordt beschouwd als een van de oudste vormen van genezing, aangezien het zo'n 4.000 jaar oud is. Veel, zo niet alle, traditionele geneeswijzen bevatten een vorm van massagetherapie. Traditionele Chinese geneeskunde neemt massagemethoden op in haar genezingssysteem. Traditionele Chinese geneeskunde gebruikt massage om de qi of de energie in het lichaam, yin en yang en de vijf elementen van alle levende wezens in balans te brengen.


Chinese massage staat erom bekend dat het zijn principe baseert op de qi, of vitale energie die van nature stroomt. Bij massage gebruiken therapeuten hun ellebogen, vingers en handen om verschillende acupunctuurpunten in het lichaam ritmisch te stimuleren. Het produceert een trilling die helpt de stroom van energie door het lichaam te beïnvloeden. Verschillende energiepunten corresponderen met onze organen, wat op de lange termijn een positief effect heeft op ons fysieke welzijn.


Verschillende massagetechnieken, zoals kneden, hakken, wrijven of tegen de huid drukken, helpen de lichaamskanalen in evenwicht te brengen en te deblokkeren, zodat de qi of de vitale energie in elk levend wezen op natuurlijke wijze door het lichaam kan stromen.

Het principe van qi, of de levensenergie, doordringt vele elementen van de Chinese cultuur, waaronder vechtsporten en kalligrafie. Zelfs voor niet-gelovigen van oosterse filosofieën kan men principes begrijpen als het verlangen om een gevoel van kalmte, vrede en evenwicht te vinden in het dagelijks leven.


In de traditionele Chinese geneeskunde heeft het lichaam zijn natuurlijke Qi-patronen die door verschillende kanalen stromen die meridianen worden genoemd. Onevenwichtigheden en blokkades in deze meerdere kanalen en qi-tekortkomingen in het lichaam veroorzaken verschillende symptomen van veel ziekten. Onevenwichtigheden kunnen voorzichtig worden gecorrigeerd door middel van verschillende technieken, zoals voeding, lichaamsbeweging, acupunctuur en massagetherapie.


opleiding massagetherapeut


Wat zijn de verschillende voordelen van Chinese massage?

Een van de voordelen van Chinese massage is dat het helpt bij het verlichten van pijn in verschillende lichaamsdelen, zoals de nek en onderrug. Voor de goede orde, het is een van de meest voorkomende redenen waarom mensen massages willen.

Een ander voordeel van Chinese massage is dat het helpt bij het verhogen van het energieniveau. Een massagetherapeut kan helpen bij het initiëren van krachtige of ontspannende technieken die kunnen worden toegepast om je innerlijke rust te hervinden. Chinese massage kan ook helpen bij het verbeteren van iemands slaapkwaliteit, wat cruciaal is om een nieuwe dag met hernieuwd en aangevuld enthousiasme tegemoet te treden.


Chinese massage helpt ook de bloedcirculatie te verbeteren, aangezien de belangrijkste meridianen van het lichaam samen met het cardiovasculaire systeem lopen. De qi heeft ook fysiologische verbanden met een gezonde bloedcirculatie. Verschillende handtechnieken zoals loodrechte druk en rollende vuist helpen de bloedsomloop van het lichaam te stimuleren en te stimuleren.

Klik hier voor meer informatie oer de opleiding massagetherapeut

Therapeutisch Opleidingscentrum Kersten
Reactie plaatsen