Hoe werkt acupressuur?

Hoe werkt acupressuur?

Hoe werkt acupressuur?

Acupressuurbeoefenaars gebruiken hun vingers, handpalmen, ellebogen of voeten, of speciale apparaten om druk uit te oefenen op acupunten op de meridianen van het lichaam. Soms omvat acupressuur ook stretching of acupressuurmassage, evenals andere methoden.


Tijdens een acupressuursessie lig je geheel gekleed op een zachte massagetafel. De beoefenaar drukt zachtjes op acupressuurpunten op uw lichaam. Een sessie duurt doorgaans ongeveer een uur. Voor het beste resultaat heb je mogelijk meerdere sessies nodig.

Acupressuur wordt al duizenden jaren in China gebruikt en past dezelfde principes toe als acupunctuur om ontspanning en welzijn te bevorderen en ziekten te behandelen. Soms drukacupunctuur genoemd, wordt acupressuur vaak gezien als gewoon acupunctuur zonder naalden. Maar wat is acupressuur precies en hoe werkt het?


Wat is de theorie achter acupressuur?TCM Traditional Chinese Medicine

Acupressuur is slechts een van een aantal Aziatische therapieën met de oorsprong in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Voorbeelden van andere Aziatische lichaamstherapieën zijn medische Qigong en Tuina. Shiatsu is een Japanse vorm van acupressuur.


Traditionele Chinese medische theorie beschrijft speciale acupunten, of acupressuurpunten, die langs meridianen of kanalen in je lichaam liggen. Dit zijn dezelfde energiemeridianen en acupunten als die waarop acupunctuur zich richt. Er wordt aangenomen dat vitale energie door deze onzichtbare kanalen stroomt - of een levenskracht die qi (chi) wordt genoemd. Er wordt ook aangenomen dat deze 12 hoofdmeridianen specifieke organen of netwerken van organen met elkaar verbinden, waardoor een communicatiesysteem door uw hele lichaam wordt georganiseerd. De meridianen beginnen binnen handbereik, maken verbinding met je hersenen en maken vervolgens verbinding met een orgaan dat is gekoppeld aan een bepaalde meridiaan.


Volgens deze theorie kan ziekte ontstaan wanneer een van deze meridianen geblokkeerd of uit balans is. Acupressuur en acupunctuur behoren tot de soorten TCM waarvan wordt gedacht dat ze helpen het evenwicht te herstellen.

Meer weten over acupressuur? Klik hier

Therapeutisch Opleidingscentrum Kersten
Reactie plaatsen