Beste massagetechnieken voor verlichting van hoofdpijn

Beste massagetechnieken voor verlichting van hoofdpijn

Beste massagetechnieken voor verlichting van hoofdpijn

Veel volwassenen hebben last van hoofdpijn, of het nu komt door stress, chronische medische aandoeningen, allergieën, erfelijke of andere leefstijlfactoren. Hoofdpijn kan worden ingedeeld in drie hoofdtypen, afhankelijk van hun kenmerken en oorzaken.

● Spanningshoofdpijn komt veel voor bij volwassenen, maar is mild en duurt ongeveer 30 minuten tot een uur. Het kan worden behandeld met vrij verkrijgbare medicijnen.

● Vasculaire hoofdpijn, gekenmerkt door een bonzend gevoel, richt zich op een specifiek hoofdgebied. Het kan worden veroorzaakt door zwelling van zenuwen of bloedvaten, meestal ernstiger en langduriger.

● Tractie-inflammatoire hoofdpijn is een symptoom van andere gezondheidsproblemen die zich kunnen manifesteren als spannings- of vasculaire hoofdpijn. Symptomen van tractie-inflammatoire hoofdpijn zijn onder meer onduidelijke spraak, gevoelloosheid en problemen met motorische controle.


Is massage nuttig bij de behandeling van hoofdpijn?

Massagetherapie heeft verschillende voordelen, waaronder het vermogen om hoofdpijn te behandelen. Het goede nieuws is dat je verschillende massagetechnieken kunt leren om hoofdpijn en migraine te behandelen.

Enkele van de beste massagetechnieken die hoofdpijn aanpakken, zijn het gebruik van lichte druk met zachte en wrijvingsloze bewegingen op uw hoofd. Het masseren van de achterkant van je nek en ruggengraat met stimulators is een andere uitstekende techniek. Voor meer informatie, hier is een blik op hoe u massagetherapie kunt gebruiken om hoofdpijn te verlichten.

● Om de spanning in het gezicht te verlichten, plaatst u een duim op elke slaap of de zachte plek tussen uw ooghoek en uw oor en oefent u lichte druk uit. Gebruik kleine, cirkelvormige bewegingen en verhoog geleidelijk de druk, beweeg dan langzaam je duimen langs je haarlijn totdat ze elkaar in het midden van je voorhoofd ontmoeten. Ga door totdat de gezichtsspanning afneemt.

● Om nekspanning te verlichten, plaatst u beide handen op de achterkant van uw hoofd en verstrengelt u uw vingers. Laat vervolgens uw hoofd naar voren zakken en laat het gewicht van uw armen uw hoofd zachtjes naar beneden trekken en de spieren van uw nek en bovenrug strekken. Hef je hoofd op en herhaal totdat de nekspanning afneemt.

● Voor algemene verlichting van hoofdpijn kunt u uw duim en wijsvinger gebruiken en vervolgens de huid tussen duim en wijsvinger van uw bovenhand lokaliseren, het Di-4  (LI-4) acupressuurpunt dat de zenuwen met uw schedel verbindt. Gebruik stevige maar zachte druk, knijp vervolgens in het gebied en houd het 30 seconden vast of totdat uw hoofdpijn afneemt.


Massagetherapie kan op de lange termijn effectief en nuttig zijn bij het verlichten van pijn van verschillende soorten hoofdpijn. Als u voorzichtig bent in het toepassen van een specifieke massagetechniek, kan zelfmassage een handige manier zijn om hoofdpijn te verlichten. Sommige soorten hoofdpijn moeten echter niet alleen worden aangepakt door middel van massagetherapie.


Voor meer informatie over de verschillende soorten massagetherapie en hun voordelen, kunt u de online massagecursussen bezoeken op onze website, klik hier voor onze thuisstudies

Klik hier voor onze praktijklessen in Maastricht


Wij bieden Online Massage Cursussen voor verschillende soorten massage, zoals bamboe, ontspanning, hotstone en kruidenstempelmassage.

Therapeutisch Opleidingscentrum Kersten
Reactie plaatsen